duminică, 26 martie 2017

Înființăm partide!
Etgard Bitel
   Unora le miroase a alegeri! Mie nu, dar asta nu are nici o importanță. Politicienii, mai vechi sau mai noi, au început să se agite. Au început crearea „partidelor de bloc”. Care cum se simte jignit sau se crede foarte popular înființează un partid. Adună câțiva prieteni și vecini și gata partidul.
   Îmi aduc aminte că în 1990, în România, înainte de  primele alegeri libere au apărut 90 de partide, printre ele găsindu-se și un partid înființat de un tânăr care, ulterior, s- descoperit că era bolnav mintal.
   La noi, primul „curajos” a fost Moshe (Bogie) Yalon. Probabil că urmează Ehud Barak și Dumnezeu știe cine încă...
   Hai să facem o comparație cu alte țări: Olanda, care a avut alegeri de curând, are o populație de 16.8 milioane de locuitori, un parlament format din 225 de mebri și au participat la alegeri 28 de partide. În România, care are opopulație de 19.96 milioane de locuitori, și 329 de membri în Camera Deputaților, au participat la alegerile din 2016 36 de formațiuni politice și au intrat în parlament 13 formațiuni între ele fiind și minoritățile naționale. În Israel, la o populație de 8.059 milioane de locuitori și un parlament (Knesset) de 120 de membri, au participat la alegeri 25 de formațiuni politice (minoritatea arabă, care are 4 partide, a prezentat listă comună) și au intrat în Knesset 10 formațiuni politice (14 cu tot cu partidele minorității arabe care au prezentat listă comună). Ce să înțelegem de aici?
   Îmi aduc aminte că au mai fost partide conduse de Kahalani, de Pnina Rosemblum sau de Tomy Lapid care sau nu au intrat de loc în Knesset sau au rezistat o cadență și istoria îi va uita.
   De fapt, totul se rezumă la mândria noastră exagerată care, de altfel ne costă bani și în alte sectoare nu numai în politică
   Cred că ar fi timpul să se voteze o nouă lege care să aibă prevederi serioase privind înființarea partidelor și prezența lor la alegeri. Poate așa nu vom mai vedea Partidul bărbaților bătuți sau Partidul taților.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu