duminică, 26 februarie 2017

NOILE COLONII (I)
Etgard Bitel
   Încă din antichitate au fost state mai puternice militar și altele mai puțin puternice. De obicei statele puternice militar le cucereau pe cele mai puțin puternice și întemeiau adevărate imperii. Au existat, însă, și state  mai puțin puternice care nu au așteptat să fie cucerite prin forța armelor și au cerut protecție statelor puternice din diferite motive. În secolul XX cele mai mari imperii erau Imperiul Britanic și Imperiul Francez urmate de Germania care își dorea supremația mondială și a provocat cel de al II-lea război mondial pe două continente - Europa și Africa. După război au apărut două noi fenomene: primul, nu chiar foarte nou, era tentativa de eliberare , reușită în proporție de 100% din punct de vedere politic, a coloniilor din Africa și Asia; cel de al doilea s-a manifestat în estul Europei și a fost provocat la Yalta (4-11 februarie 1945) unde Stalin, Churchill și Roosvelt au stabilit sferele de influență chiar înainte de terminarea războiului provocând comunizarea estului Europei. De altfel, acest fenomen a fost, de fapt, o colonizare a unor state de către Rusia care avea deja un imperiu  prin crearea URSS. Roosvelt era indiferent la soarta acestor țări atâta timp cât îi rămânea vestul puternic industrializat, iar Churchill nu prea avea ce spune atâta timp cât era un imperiu în destrămare.
   După 75 de ani, când s-a ajuns la concluzia că experimentul comunist este falimentar, cu „ordin de la stăpânire” s-a stabilit la Malta (2-3 decembrie 1989), de către Bush și Gorbaciov o nouă împărțire a Europei și dispariția ultimului imperiu- URSS.
   S-a creat impresia unei democratizări a Europei. Această impresie a durat până la crearea Uniunii Europene (1957 prima formațiune - Comunitatea Economică Europeană) când statele puternic dezvoltate au simțit nevoia de mână de lucru ieftină și de resurse naturale în apropiere. Astfel a început racolarea celorlalte state, culminînd cu racolarea fostelor state comuniste . Aici a început distrugerea respectivelor industrii care puteau face concurență pe piața internațională și cucerirea statelor pe bază economică. Astăzi, majoritatea acestor state sunt cu economia la pământ și îndatorate până peste poate.

   Vă veți întreba de ce ne interesează pe noi  acest fenomen. Vă promit explicația săptămâna viitoare când voi dezvolta pe larg câteva  exemple de „colonizare economică” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu